Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους
χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται
πιθανώς στην περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Από εκεί διαδόθηκε προς
τη Δύση, στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο και προς στην ανατολή, στην Ινδία.
Υπάρχουν αρχαιολογικές ενδείξεις για καλλιέργεια ρεβιθιών που χρονολογούνται
από την τρίτη έως την τέταρτη χιλιετηρίδα π.Χ. Η πρώτη γραπτή αναφορά για το
ρεβίθι βρίσκεται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Στην κλασική Ελλάδα η ονομασία τους
ήταν Ερέβινθος και τρώγονταν ως κύριο πιάτο ή ωμά όσο ήταν φρέσκα. Οι Ρωμαίοι
τα έτρωγαν σούπα αλλά και ψητά ως σνακ, παρόμοια με τα στραγάλια που καταναλώνουμε σήμερα.
Εκείνο που ξεχωρίζει το ρεβίθι από τα άλλα όσπρια, είναι η
ποιότητα των πρωτεινών του. Οι πρωτείνες του Ρεβιθιού που ανέρχονται σε ποσοστό
25%- 27%, περιέχουν όλα τα απαραίτητα
αμινοξέα σε άριστη αναλογία και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη. Για αυτό το
λόγο, κατατάσσονται στις πλήρεις πρωτείνες όπως είναι του γάλακτος της σόγιας
και του κρέατος.
Συγκεκριμένα
περιέχει 25-27% πρωτεΐνες, 50-55% υδατάνθρακες, 7-13% φυτικές ίνες, 4-7% λιπαρά,
σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνες Α, C και νιασίνη. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Το πρόσθετο
όφελος είναι ότι ανήκουν στα τρόφιμα με χαμηλό Γλυκαιμικό Δεικτη, πράγμα που
σημαίνει πως ενώ είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν τα ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου
του αίματος.
Επιπρόσθετα, λόγω της
υψηλής συγκέντρωσης φυτικών ινών, έχει ως
αποτέλεσμα την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την βελτίωση
του λιπιδαιμικού προφίλ.
Ρεβιθοκεφτέδες :
- 250
γραμ. ρεβίθια (μουλιασμένα για 24 ώρες)
- 200γρ
πατάτες
- 2
κρεμμύδια ξερά περασμένα στον τρίφτη (100γρ)
- 1
σκ. σκόρδο (πολτοποιημένη)
- 2 πράσινα
κρεμμυδάκια (πολύ ψιλοκομμένα)
- 1 /3
ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- 1/3
ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- ½ κ.γλ.
κύμινο
- 1
κ.γλ κάρυ
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αρχικά, έχουμε έτοιμα
μουλιασμένα τα ρεβίθια και τις πατάτες βρασμένες και κρύες.
Αφού κρυώσουν οι πατάτες, τις περνάμε σε μύλο του πουρέ ή
τις λιώνουμε με πιρούνι. Αλέθουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει μια πάστα
που να πλάθεται (σαν ζύμη). Βάζουμε σε ένα μπολ τις πατάτες, τα αλεσμένα
ρεβίθια και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Πλάθουμε μικρές μπάλες σε μέγεθος καρυδιού
και ελαφρά τις πιέζουμε να γίνουν πλακέ.
Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο
Θερμίδες μερίδας (περίπου
90γρ)
- 175 Kcal
- 8,2γρ Πρωτείνης
- 2,25γρ Λιπαρά (χωρίς το λάδι του τηγανίσματος)
- 26,14γρ Υδατανθράκων
Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών
Pilates Mat-Props & Osteoporosis Instructor, Flowbility Instructor
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου