Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Λιπώδης Διηθηση και Διατροφή


Τι είναι η λιπώδης διήθηση ήπατος;

 Το ήπαρ έχει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών στο οποίο περιλαμβάνεται η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεινών και η παραγωγή βιοχημικών ουσιών απαραίτητων για την πέψητων τροφών. Το ήπαρ είναι απαραίτητο για τη ζωή. Η αύξηση συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, χαρακτηρίζεται λιπώδης διήθηση ήπατος. Η πάθηση αυτή συνδέεται στενά με την παχυσαρκία κυρίως με τη κοιλιακή παχυσαρκία δηλαδή αυξημένο σπλαχνικό λίπος, την υψηλή χοληστερίνη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ(πάνω απο 20γρ αιθανόλης την ημέρα).Ένα υγιές ήπαρ είναι μικρό με πορφυροκαφέ χρώμα, όσο το συκώτι αποθηκεύει λίπος αυξάνεται σε μέγεθος και αποκτά  ωχρό χρώμα, με αποτέλεσμα τη στεάτωση (στεαρ=λίπος) του ήπατος η οποία αποτελεί την πιο απλή μορφή λιπώδους  διήθησης, ενώ η περεταίρω αύξηση λίπους  οδηγεί στην στεατοηπατίτιδα που εκτός του λίπους έχουμε φλεγμονή και καταστροφή των ηπατοκυττάρων. Η στεατοηπατίτιδα  μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος μέχρι και καρκίνο.

Η περίπτωση της στεάτωσης μπορεί να διαχειριστεί διατροφικά. Με την σωστή διατροφή το λίπος στο ήπαρ μπορεί να παραμείνει σταθερό και να μην εξελιχθεί σε
φλεγμονή και κίρρωση. Η κίρρωση του ήπατος είναι αμετάκλητη, αλλά οι προηγούμενες καταστάσεις μπορούν να αντιστραφούν.


Διατροφική αντιμετώπιση της νόσου:

  • Απαιτείται Μείωση της συνολικής πρόσληψης λιπαρών  κορεσμένων και τρανς λιπαρών



 Αποφυγή κρεάτων όπως αρνί, κατσίκι, η πέτσα των πουλερικών, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά όπως το μπέικον, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το φοινικέλαιο καθώς και συσκευασμένα τρόφιμα όπως γλυκά αρτοπαρασκευάσματα (λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε τρανς λιπαρά).

  • Προτιμήση Μονοακόρεστων λιπαρών και Ω3 λιπαρών



Τροφίμα όπως το αβοκάντο (βοηθά τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη, μια ένωση που είναι απαραίτητη για το συκώτι, διότι διασπά και απομακρύνει απο τον οργανισμό ποικίλες τοξικές ουσίες), τα καρύδια, το σουσάμι, τα φουντούκια, το ελαιόλαδο, τις ελίες και τις αραχίβες (φυστίκια).
Τα ω3 λιπαρά οξέα μπορούμε να τα βρούμε στα ψάρια (σολομό, σαρδέλες, γαύρο, σκουμπρί), στα θαλάσσινα, στα αμύγδαλα, στο λιναρόσπορο, στο tofu (τυρί σόγιας) και στο κραμβέλαιο. 

  • Μείωση της κατανάλωσης απλών ζάχαρων φρουκτόζης και σιρόπι καλαμποκιού



Μελέτες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση της λιπώδους διήθησης ήπατος σχετίζεται στενά με την αυξημένη κατανάλωση απλών σακχάρων και ιδιαιτέρως της φρουκτόζης που παράγεται από το καλαμπόκι και χρησιμοποιείται ευρέως σε συσκευασμένα τρόφιμα ως σιρόπι καλαμποκιού. Η περίσσια κατανάλωση ζάχαρης ενεργοποιεί ένα εργοστάσιο παραγωγής λίπους στο ήπαρ, μία διαδικασία γνωστή ως λιπογένεση. Η φρουκτόζη επίσης αυξάνει κατακόρυφα την λιπογένεση και πλέον το σιρόπι καλαμποκιού, καθαρή πηγή φρουκτόζης, βρίσκεται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πρόταση βραδυνού για μείωση λιπώδους διήθησης (προτιμήστε το 2-3 φορές την εβδομάδα):

Υλικά:
  • 1/2 αβοκάντο 
  • 1 αυγό (ή 1 ασπράδι αυγού)
  • 3 ντοματίνια
  • 1/2 ξινόμηλο (πλούσιο σε πηκτίνη, καθαρίζει και αποτοξινώνει το ήπαρ)
  • 1 μικρό πιτάκι (κατα προτίμηση ολικής)
  • 1κ.γλ ελαιόλαδο 

Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρεβίθια, ένας θησαυρός στο Μεσογειακό μας πιάτο (Προταση ημέρας: Ρεβιθοκεφτέδες)

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθα...