Για την αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσής, πέρα απο τη φαρμακευτική αγωγή και τη διατροφή, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση.
Με τον όρο "άσκηση στην Οστεοπόρωση", εννοούμε ασκήσεις με βάρη (φόρτιση οστών), βάδισμα, χορό ή αεροβική 30 λεπτά ημερισίως,ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι ασκήσεις επιμήκυνσης και έκτασης σπονδυλικής στήλης, ωστε να αποφευχθεί η υπερβολική κύφωση και συμπίεση Σ.Σ (γιόγκα-πιλάτες).
Παρόλα τα ευεργετικά της άσκησης, πρέπει να τονίσουμε οτι υπάρχουν ασκήσεις που αντενδείκνυται και απαγορεύονται σε Οστεοπόρωση.
Η κάμψη, η πλευρική κάμψη και η στροφή είναι μια ομάδα ασκήσεων που βλάπτουν τη σπονδυλική στήλη, και αυτό οφείλεται στο ότι:
1) Στη κάμψη όπου τα πρόσθια σπονδυλικά σώματα συμπλησιάζουν, ασκήται υπερβολική πίεση σε αυτά με αποτέλεσμα να προκληθεί συμπίεση ή σφηνοειδή είτε συντριπτικό κάταγμα. Η συνηθέστερη περιοχή καταγμάτων είναι οι Θ 6/7/8 σπόνδυλοι.
2) Στη πλευρική κάμψη προκαλείται επίσης συμπίεση στη δεξιά ή αριστερή πλευρά του σπονδυλικού σώματος.
3) Στη στροφή, λόγω ουσιαστικά "συστροφής" σπονδυλικής στήλης, προκαλείται συμπίεση και σφίξιμο στους συνδέσμους ανάμεσα στους σπονδύλους ενώ βρίσκεται σε κάμψη.
Γενικές αντενδείξεις ασκήσεων είναι:
- Βεβιασμένη, έξω στροφή ισχίου, απαγωγή ή προσαγωγή μηριαίου, σε όρθια στάση ή σε έδαφος.
- Όλές οι μορφές ροκανισμάτων.
- Όλα τα Rollups.
- Ασκήσεις λοξών κοιλιακών με περιστροφή
- Πιέσεις στο θωρακικό λοβό.
Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc
στα Μεταβολικά νοσήματα οστών
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου