Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Τα οφέλη της άσκησης Pilates με Big Ball





Η προπόνηση με Pilates Ball είναι ένας ευεργετικός τρόπος βελτίωσης του μυϊκού τόνου και της ισορροπίας. Η μπάλα είναι γεμάτη με αέρα, ελαφριά ,ανθεκτική και ταυτόχρονα άνετη στη χρήση κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης.


Το θετικό είναι ότι ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φυσικοθεραπευτικούς σκοπούς, δεν χρειάζεται να ειναι απαραίυητα κάποιος εκπαιδευτής ή φυσιοθεραπευτής για να χρησιμοποιήσει μια μπάλα άσκησης. Να θυμάστε όμως, πάντα ότι είναι συνετό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, ειδικά αν έχετε τραυματισμούς ή ιατρικές παθήσεις
Ωστόσο οι περισσότεροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μπάλα άσκησης για να διατείνουν τους μυς τους ή να κάνουν βασικές ασκήσεις κοιλιακών. Χρησιμοποιηται επίσης για ασκήσεις αερόβιας άσκησης χαμηλής έντασης και άσκησεις αντοχής.

Βελτίωση της ευελιξίας 

Η σωστή χρήση μιας μπάλας άσκησης κατά τη διάρκεια της γυμναστικής βοηθάει στη βελτίωση της ευλιγισίας και ευελιξίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη προθέρμανση και το τέντωμα των μυών πριν τη προπόνηση έτσι ώστε αποτρέψει πιθανούς τραυματισμούς, και επίσης να βοηθήσει να κρατήσει τους μύες και τις αρθρώσεις λειτουργικές.


Ενισχύση των μυών του πυρήνα

Η μπάλα εκγύμνασης συμβάλλει στην ενίσχυση των κοιλιακών μυών και των μυών της πλάτης. Αυτοί οι μύες προστατεύουν την οσφυϊκή μοίρα ενώ συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας του πυρήνα στο σώμα. Χρησιμοποιήται συχνά αυτή η ομάδα μυών λόγω εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η ανύψωση και η επίτευξη ενώ επίσης οι λοξοί κοιλιακοι μύες βοηθούν το σώμα να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ένας ισχυρός πυρήνας (ορθός κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός και λοξοί κοιλιακοί)προστατεύει την οσφυϊκή μοίρα, σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και τον ώμο.
Βελτιώση ισορροπίας
Ακόμη και όταν ο αθλούμενος απλά κάθεται στην μπάλα, εμπλέκονται οι σταθεροποιητικοί μύες. Αυτό συμβαίνει επειδή στη διατήρηση της ισορροπίας στη μπάλα ενεργοποιούνται οι κοιλιακοί μυς και οι μυς της πλάτης. Η εκγύμναση με μια μπάλα άσκησης με τον σωστό τρόπο είναι επωφελής για την υγιή στάση του σώματος. Ωστόσο είναι σημαντικό να διατηρείτε η κατάλληλη ευθυγράμμιση όταν χρησιμοποιείται η μπάλα άσκησης για την πρόληψη τραυματισμών.
Εν ολίγοις, χρησιμοποιώντας μια μπάλα άσκησης κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας ασκήσεων μπορεί να βελτιώσει την ευθυγράμμιση πυρήνα,τη μυϊκή δύναμη, την ευελιξία, το συντονισμό και τη διατήρηση της καλής στάσης σώματος.

Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρεβίθια, ένας θησαυρός στο Μεσογειακό μας πιάτο (Προταση ημέρας: Ρεβιθοκεφτέδες)

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθα...