Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ζεστή σοκολάτα με γάλα αμυγδάλου, μέλι, πιπέρι καγιέν και κανέλα


Τίποτα πιο ωραίο απο ένα ζεστό φλυτζάνι σοκολάτας, τις κρυες και βροχερές μέρες του Φθινοπώρου, καθισμένοι χουχουλιάρικα στο καναπέ μας....

Αυτή συνταγή θα δώσει ένα πιο πικάντικο τόνο στη σοκολάτα μας, καθώς επίσης θα την εμπλουτίσει με επιπλέον ιχνοστοιχεία και μέταλα, ενώ ταυτόχρονα δε θα μας φορτώσει πολλες θερμίδες. 

Ας υπενθυμίσουμε, πως μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο παρέχει 3-9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. 


Ένα φλυτζάνι (200ml) γάλα αμυγδάλου παρέχει μόνο 48 θερμίδες ενώ ταυτόχρονα είναι πηγή βιταμίνης Ε, βιταμινών Β2, Β12, D και ασβεστίου.


Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου, ενός αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, το πιπέρι καγιέν,όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν αντιθρομβωτική δράση, ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά. 


Η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, ελέγχοντας ετσι τη γλυκόζη του αίματος. Επίσης έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες,στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.
Το μέλι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τι θα χρειαστείτε:
1 φλ γάλα αμυγδάλου (200ml)
2 πλακάκια μαύρης σοκολάτας, 
1 κ.γλ κοφτό σκόνη κακάο
1κ.γλ μέλι 
1/5 κ.γλ πιππέρι καγιέν
1/2 κ.γλ κανέλλα
Τοποθετώ όλα τα υλικά σε ενα μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι, ανακατεύω και μόλις πάρει βράση το ρίχνω σε ένα φλιτζάνι

Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

WINTER IS COMING...5 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπάμε το χειμώνα, συμπεριλαμβανομένου τα ατελείωτα φλιτζάνια ζεστής σοκολάτας, απολαμβάνοντας τις χειμωνιάτικες διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους μας, καθως τα παιχνίδια με το καταλευκο χιόνι!
Δυστυχώς όμως, μαζί με όλη τη χειμερινή διασκέδαση έρχονται μερικά μειονεκτήματα. Οι πιο σύντομες μέρες σημαίνουν λιγότερη έκθεση στο φως του ήλιου, η ψυχρή θερμοκρασία σημαίνει λιγότερος χρόνος που δαπανάται σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν λιγότερες επιλογές για φρέσκα προϊόντα στην αγορά των λαχανικών και...αποκτάμε πιο ξηρό δέρμα.
Εκτός από την έκθεση μας σε εξωτερικούς χώρους,ετσι ώστε να αναπνέουμε φρέσκο αέρα μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας εστιαζοντας σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα που είναι γνωστό ότι εξισορροπούν τις επιδράσεις του χειμώνα στο σώμα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μας βοηθά να απορροφάμε και να μεταβολίζουμε βασικά μέταλλα 'οπως το Ασβέστιο, προωθεί την σωστή ανάπτυξη κυττάρων και σκελετού ενώ παράλληλα ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα,
Η απουσία ηλιακού φωτός,δημιουργεί έλλειψη βιταμίνης D της οποίας πάσχουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. προκαλώντας έτσι πτώση των επιπέδων της και συμπτώματα, όπως η μυϊκή αδυναμία, η ανεξήγητη κόπωση και η αδυναμία συγκέντρωσης.
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε οστεομαλακία και ραχίτιδα, δύο μεταβολικές παθήσεις των οστών.
Τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού και το κόκκινο κρέας, είναι καλές πηγές βιταμίνης D. Όσοι όμως, κινδυνεύουν από ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, συστήνεται να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D καθημερινά (10 mg) και ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο. 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C προσφέρει προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ παράλληλα βοηθά το σώμα μας να αποτοξινωθεί, θρέφει το δέρμα, βοηθά στην επούλωση τραυμάτων,διατηρεί τους χόνδρους τα οστά, και τα δόντια υγιή.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια και όλα τα εσπεριδοειδή, το ρόδι, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι πατάτες.

Βιταμίνη Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι οχτώ (Β -Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12) και βρίσκονται σε ευρύ φάσμα τροφών ωστε μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής μπορείτε να επιτύχεται επάρκεια.
Η Β12 εχει εξέχουσα θέση κατά τους ψυχρούς μήνες και αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά όσους υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπής σε συμπτώματα κατάθλιψης ή εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.
Η βιταμίνη Β12, υπάρχει στο κρέας, το γάλα και το τυρί, και είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και νεύρων.


Σίδηρο

Ο σίδηρος όχι μόνο μας βοηθά να να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό καθ 'όλη τη διάρκεια της "κρύας" εποχής, αλλά βοηθά επίσης στην διατήρηση της ενέργειας μας σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Ο σίδηρος βοηθά επίσης να μεταφέρθεί οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μας, τρέφοντας όλα τα όργανα μας, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν άριστα. Πλούσιες πηγές  σιδήρου είναι το συκώτι, τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια, τα σκούρα λαχανικά και η σοκολάτα.

Ψευδάργυρος

Ένας ακόμη σύμμαχος για το χειμώνα είναι ο Ψευδάργυρος, και αυτό γιατί αποδεδειγμένα συμβάλλει στη προστασία από τους ιούς ενω παράλληλα μειώνει τη διάρκεια των δυσάρεστων συμπτωμάτων σε περίπτωση που αρρωστήσουμε. Αυτή η θετική συμβολή του ψευδαργύρου οφείλεται στο ότι δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα, καταπολεμώντας τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, βοηθώντας την επισκευή των ιστών, εξισορροπώντας τις ορμόνες και υποστηρίζοντας την υγιή ανοσία. Τροφές που συναντάται ο Ψευδάργυρος είναι 
σπανάκι, βόειο κρέας, φασόλια, θαλασσινά, σπόροι κολοκύθας και ξηροί καρποί.


Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

ΡΟΔΙ, ΤΟ ΓΟΥΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ







Απο την αρχαιότητα εως τις μέρες μας, το ρόδι έχει μια ιδιαίτερη θεση στα έθιμα μας. Σύμφωνα με το μύθο η Ηρα η μητέρα των Θεών, οπου θεωρείτω προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας είχε ως σύμβολο της το ρόδι, το οποίο το κρατούσε στο δεξί της χέρι. Άλλος ενας ακόμη μύθος, παρουσιάζει τους σπόρους του ροδιού ως τον καρπό που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη,ετσι ωστε να επιστρέψει ξανά στον Άδη. 

Στην αρχαία Ελλάδα όπως και στις μέρες μας, το ρόδι θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας. Για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού έχουν αναφερθεί άλλωστε και ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, ο οποίος μάλιστα αναφέρει τα ρόδια της Καρχηδόνας σαν την καλύτερη ποικιλία της εποχής του.
Η παράδοση θέλει ακόμα, το σπάσιμο ενός ροδιού σε γάμους αλλά και την πρωτοχρονιά για καλή τύχη. 

Είναι άραγε, όντως το ρόδι τόσο οφέλιμο για την διατροφή μας;
Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, το ρόδι έχει αποδειχτεί οτι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά (όπως τη πολυφαινόλη πουνικαλαγίνη που είναι υπεύθυνη για τη πικρή-στιφή γεύση) απο πολλά γνωστά είδη χυμών πλούσιους σε  αντιοξειδωτικά, όπως π.χ. ο χυμός του μύρτιλλου, του πορτοκαλιού, του κόκκινου κρασιού, του κράνμπερυ και του πράσινου τσαγιού. Επίσης, διαθέτει μεγάλη ικανότητα καταστροφής των ελεύθερων ριζών, 
 ενω παράλληλα θεωρείται οτι έχει πολλές αντικαρκινικές δράσεις, εξαιτίας της πλούσιας περιεκτικότητας του χυμού από ρόδι σε πολυφαινόλες (κυρίως σε κηκιδικό οξύ)
Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το ρόδι είναι τα φλαβονοειδή (κυρίως οι ανθοκυανίνες οι οποίες δίνουν το κίκκινο χρώμα στο καρπό) και το ελαγικό οξύ.

Διατροφική αξία
Το ρόδι έχει μέτρια θερμιδική αξία και αυτό γιατί τα  100 γρ. έχουν 83Kcal, πιό αναλυτικά:  οι υδατάνθρακες  είναι 18,5 gr, εκ των οποίων τα σάκχαρα είναι 13,5 gr,  η πρωτείνη 1,7 gr , τα ολικά λιπίδια 1,2 gr, η χοληστερόλη  0 mg  και οι φυτινές ίνες   4 gr.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία :
Το ρόδι, είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ,(η οποία συμβάλλει στη σκελετική υγεία, εξαιτίας του σημαντικού της ρόλου στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά).
Τελειώνοντας είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) που ενισχύει το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών στο σώμα, το φυλλικό οξύ και η πυροδοξίνη. Επίσης περιέχει ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο.
Πίο αναλυτικά στα 100γρ ροδιού περιέχονται :
  • Βιταμίνη C             10,2 mg
  • Βιταμίνη Κ             16,4 mcg
  • Φυλλικό οξύ           38 mcg
  • Βιταμίνη Ε               0,6 mg
  • Παντοθενικό οξύ     0,4 mg
  • Κάλιο                    235 mg
  • Σίδηρος                   0,3 mg
  • Χαλκός                    0,2 mg
  • Ασβέστιο               10 mg
  • Μαγνήσιο              12 mg
  • Φώσφορος             36 mg
  • Μαγγάνιο                0,1 mg

Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor



Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΗΛΟ: Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ


Ο βασιλιάς του Φθινοπώρου, ένα απο τα πιο βολικά φρούτα στη διατροφή μας, το μήλο ή αλλιώς στην μυθολογία ο Καρπός της Αφροδίτης. Η λέξη "μήλον" στην αρχαιότητα παρέπεμπε στο σφαιρικό καρπό, δηλαδή οποιοσδήποτε σφαιρικός καρπός ονομαζόταν μήλον.
Σύμφωνα με το μύθο, ο Μήλος από τη Δήλο μετέβη στην Κύπρο όπου γνώρισε τον Άδωνη, τον τοπικό βασιλιά με τον οποίο δημιούργησε μια ισχυρή φιλία. Ο βασιλιάς του έδωσε για σύζυγο μια συγγενή του, την Πελία, η οποία ήταν πιστή στη λατρεία της Αφροδίτης. Οι δύο νέοι ερωτεύονται παράφορα και ο καρπός της ένωσής τους ήταν ένα όμορφο αγόρι που το έταξαν στη θεά Αφροδίτη και στο ιερό της. Το παιδί πήρε το όνομα του πατέρα.
Όταν ο Άδωνης πέθανε αρκετά νωρίς, ο Μήλος έπαθε κατάθλιψη και κρεμάστηκε από ένα δέντρο το οποίο από τότε πήρε το όνομά του δηλαδή μηλέα ή μηλιά. Η Πελία, βαθιά απελπισμένη, κρεμάστηκε από απόγνωση στο ίδιο δέντρο. Η Αφροδίτη συγκινημένη από τον έρωτα του ζευγαριού, αποφάσισε να διατηρήσει τη μνήμη τους. Έτσι μεταμόρφωσε την Πελία σε περιστέρι, που έγινε το ιερό πτηνό της και τον Μήλο σε καρπό, το γνωστό μήλο, σύμβολο της θεάς. Το παιδί του ζευγαριού ο Μήλος ο Νεότερος, ο οποίος ήταν υπό την προστασία της θεάς, στάλθηκε στον τόπο καταγωγής του, τη Δήλο. Όταν μεγάλωσε, αποίκησε το νησί, που πήρε το όνομά του, τη Μήλο.
Με τον παραπάνω μύθο το μήλο συνδέεται άρρηκτα με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης.
Πέρα απο τη μυθολογία όμως, η επιστήμη έχει εντάξει το μήλο σε ένα απο τα πιο πλούσια θρεπτικά τρόφιμα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. 
Χρησιμοποιήστε το με φαντασία στο τραπέζι σας, προσθέστε το σε σαλάτες στο γιαούρτι, στο κρασί. Καταναλώστε το με την φλούδα του, διότι έτσι προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και φλαβονοειδή, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξιδωτικές ουσίες (συγκεκριμένα τα κόκκινα)
Πιο αναλυτικά, έρευνες εχουν δείξει πως η κατανάλωση μήλων :
  • Βοηθάει στην πέψη
  • Ενισχύει τον μεταβολισμό
  • Συνδράμει την καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού
  • Βοηθάει στην ρύθμιση του διαβήτη
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
  • Μειώνει την LDL χοληστερόλη
  • Μειώνει την δυσκοιλιότητα
  • Προλαμβάνει τον  καρκίνο του παχέος εντέρου
  • και συμβάλει στη σωστή φροντίδα στοματικής υγιεινής 

Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία, διαιτητικές ίνες. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη c, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ .

Διατροφική και θερμιδική αξία, τα 100 γρ. Μήλου περιέχουν: Θερμίδες: 52(kcal)

Λίπος:                0,17γρ 
Πρωτεΐνες:         0,26 γρ, 
Υδατάνθρακες : 14 γρ.
Φυτικές ίνες:       2 γρ.
Βιταμίνη Α:       54 IU
Βιταμίνη C:         4,6 mg
Ασβέστιο:           6 mg
Σίδηρος:             0,12 mg


Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor

Ρεβίθια, ένας θησαυρός στο Μεσογειακό μας πιάτο (Προταση ημέρας: Ρεβιθοκεφτέδες)

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθα...