Απο την αρχαιότητα εως τις μέρες μας, το ρόδι έχει μια ιδιαίτερη θεση στα έθιμα μας. Σύμφωνα με το μύθο η Ηρα η μητέρα των Θεών, οπου θεωρείτω προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας είχε ως σύμβολο της το ρόδι, το οποίο το κρατούσε στο δεξί της χέρι. Άλλος ενας ακόμη μύθος, παρουσιάζει τους σπόρους του ροδιού ως τον καρπό που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη,ετσι ωστε να επιστρέψει ξανά στον Άδη.
Στην αρχαία Ελλάδα όπως και στις μέρες μας, το ρόδι θεωρείται το
φρούτο της γονιμότητας. Για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού έχουν αναφερθεί άλλωστε και ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, ο οποίος
μάλιστα αναφέρει τα ρόδια της Καρχηδόνας σαν την καλύτερη ποικιλία της εποχής
του.
Η παράδοση θέλει ακόμα, το σπάσιμο ενός ροδιού σε γάμους αλλά και την πρωτοχρονιά για καλή τύχη.
Είναι άραγε, όντως το ρόδι τόσο οφέλιμο για την διατροφή μας;
Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, το ρόδι έχει αποδειχτεί οτι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά (όπως τη πολυφαινόλη πουνικαλαγίνη που είναι υπεύθυνη για τη πικρή-στιφή γεύση) απο πολλά γνωστά είδη χυμών πλούσιους σε αντιοξειδωτικά, όπως π.χ. ο χυμός του μύρτιλλου, του πορτοκαλιού, του κόκκινου
κρασιού, του κράνμπερυ και του πράσινου τσαγιού. Επίσης, διαθέτει μεγάλη ικανότητα καταστροφής των ελεύθερων ριζών,
ενω παράλληλα θεωρείται οτι έχει πολλές αντικαρκινικές δράσεις, εξαιτίας της πλούσιας περιεκτικότητας του χυμού από ρόδι σε πολυφαινόλες (κυρίως σε κηκιδικό οξύ)
Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το ρόδι είναι τα
φλαβονοειδή (κυρίως οι ανθοκυανίνες οι οποίες δίνουν το κίκκινο χρώμα στο καρπό) και το ελαγικό οξύ.
Διατροφική αξία
Το ρόδι έχει μέτρια θερμιδική αξία και αυτό γιατί τα 100 γρ. έχουν 83Kcal, πιό αναλυτικά: οι υδατάνθρακες είναι 18,5 gr, εκ των οποίων τα σάκχαρα είναι 13,5 gr, η πρωτείνη 1,7 gr , τα ολικά λιπίδια 1,2 gr, η χοληστερόλη 0 mg και οι φυτινές ίνες 4 gr.
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία :
Το ρόδι, είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ,(η οποία συμβάλλει στη σκελετική υγεία, εξαιτίας του σημαντικού της ρόλου στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά).
Τελειώνοντας είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) που ενισχύει το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών στο σώμα, το φυλλικό οξύ και η πυροδοξίνη. Επίσης περιέχει ανόργανα συστατικά όπως ασβέστιο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο.
Πίο αναλυτικά στα 100γρ ροδιού περιέχονται :
- Βιταμίνη C 10,2 mg
- Βιταμίνη Κ 16,4 mcg
- Φυλλικό οξύ 38 mcg
- Βιταμίνη Ε 0,6 mg
- Παντοθενικό οξύ 0,4 mg
- Κάλιο 235 mg
- Σίδηρος 0,3 mg
- Χαλκός 0,2 mg
- Ασβέστιο 10 mg
- Μαγνήσιο 12 mg
- Φώσφορος 36 mg
- Μαγγάνιο 0,1 mg
Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου