Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΗΛΟ: Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ


Ο βασιλιάς του Φθινοπώρου, ένα απο τα πιο βολικά φρούτα στη διατροφή μας, το μήλο ή αλλιώς στην μυθολογία ο Καρπός της Αφροδίτης. Η λέξη "μήλον" στην αρχαιότητα παρέπεμπε στο σφαιρικό καρπό, δηλαδή οποιοσδήποτε σφαιρικός καρπός ονομαζόταν μήλον.
Σύμφωνα με το μύθο, ο Μήλος από τη Δήλο μετέβη στην Κύπρο όπου γνώρισε τον Άδωνη, τον τοπικό βασιλιά με τον οποίο δημιούργησε μια ισχυρή φιλία. Ο βασιλιάς του έδωσε για σύζυγο μια συγγενή του, την Πελία, η οποία ήταν πιστή στη λατρεία της Αφροδίτης. Οι δύο νέοι ερωτεύονται παράφορα και ο καρπός της ένωσής τους ήταν ένα όμορφο αγόρι που το έταξαν στη θεά Αφροδίτη και στο ιερό της. Το παιδί πήρε το όνομα του πατέρα.
Όταν ο Άδωνης πέθανε αρκετά νωρίς, ο Μήλος έπαθε κατάθλιψη και κρεμάστηκε από ένα δέντρο το οποίο από τότε πήρε το όνομά του δηλαδή μηλέα ή μηλιά. Η Πελία, βαθιά απελπισμένη, κρεμάστηκε από απόγνωση στο ίδιο δέντρο. Η Αφροδίτη συγκινημένη από τον έρωτα του ζευγαριού, αποφάσισε να διατηρήσει τη μνήμη τους. Έτσι μεταμόρφωσε την Πελία σε περιστέρι, που έγινε το ιερό πτηνό της και τον Μήλο σε καρπό, το γνωστό μήλο, σύμβολο της θεάς. Το παιδί του ζευγαριού ο Μήλος ο Νεότερος, ο οποίος ήταν υπό την προστασία της θεάς, στάλθηκε στον τόπο καταγωγής του, τη Δήλο. Όταν μεγάλωσε, αποίκησε το νησί, που πήρε το όνομά του, τη Μήλο.
Με τον παραπάνω μύθο το μήλο συνδέεται άρρηκτα με τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης.
Πέρα απο τη μυθολογία όμως, η επιστήμη έχει εντάξει το μήλο σε ένα απο τα πιο πλούσια θρεπτικά τρόφιμα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. 
Χρησιμοποιήστε το με φαντασία στο τραπέζι σας, προσθέστε το σε σαλάτες στο γιαούρτι, στο κρασί. Καταναλώστε το με την φλούδα του, διότι έτσι προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και φλαβονοειδή, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξιδωτικές ουσίες (συγκεκριμένα τα κόκκινα)
Πιο αναλυτικά, έρευνες εχουν δείξει πως η κατανάλωση μήλων :
  • Βοηθάει στην πέψη
  • Ενισχύει τον μεταβολισμό
  • Συνδράμει την καλύτερη λειτουργία του αναπνευστικού
  • Βοηθάει στην ρύθμιση του διαβήτη
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
  • Μειώνει την LDL χοληστερόλη
  • Μειώνει την δυσκοιλιότητα
  • Προλαμβάνει τον  καρκίνο του παχέος εντέρου
  • και συμβάλει στη σωστή φροντίδα στοματικής υγιεινής 

Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία, διαιτητικές ίνες. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη c, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ .

Διατροφική και θερμιδική αξία, τα 100 γρ. Μήλου περιέχουν: Θερμίδες: 52(kcal)

Λίπος:                0,17γρ 
Πρωτεΐνες:         0,26 γρ, 
Υδατάνθρακες : 14 γρ.
Φυτικές ίνες:       2 γρ.
Βιταμίνη Α:       54 IU
Βιταμίνη C:         4,6 mg
Ασβέστιο:           6 mg
Σίδηρος:             0,12 mg


Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρεβίθια, ένας θησαυρός στο Μεσογειακό μας πιάτο (Προταση ημέρας: Ρεβιθοκεφτέδες)

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθα...