Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ζεστή σοκολάτα με γάλα αμυγδάλου, μέλι, πιπέρι καγιέν και κανέλα


Τίποτα πιο ωραίο απο ένα ζεστό φλυτζάνι σοκολάτας, τις κρυες και βροχερές μέρες του Φθινοπώρου, καθισμένοι χουχουλιάρικα στο καναπέ μας....

Αυτή συνταγή θα δώσει ένα πιο πικάντικο τόνο στη σοκολάτα μας, καθώς επίσης θα την εμπλουτίσει με επιπλέον ιχνοστοιχεία και μέταλα, ενώ ταυτόχρονα δε θα μας φορτώσει πολλες θερμίδες. 

Ας υπενθυμίσουμε, πως μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο παρέχει 3-9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. 


Ένα φλυτζάνι (200ml) γάλα αμυγδάλου παρέχει μόνο 48 θερμίδες ενώ ταυτόχρονα είναι πηγή βιταμίνης Ε, βιταμινών Β2, Β12, D και ασβεστίου.


Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου, ενός αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, το πιπέρι καγιέν,όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν αντιθρομβωτική δράση, ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά. 


Η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, ελέγχοντας ετσι τη γλυκόζη του αίματος. Επίσης έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ παράλληλα, βοηθά στη δυσπεψία, στην υπέρταση, στους πονοκεφάλους, στις κράμπες,στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.
Το μέλι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τι θα χρειαστείτε:
1 φλ γάλα αμυγδάλου (200ml)
2 πλακάκια μαύρης σοκολάτας, 
1 κ.γλ κοφτό σκόνη κακάο
1κ.γλ μέλι 
1/5 κ.γλ πιππέρι καγιέν
1/2 κ.γλ κανέλλα
Τοποθετώ όλα τα υλικά σε ενα μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι, ανακατεύω και μόλις πάρει βράση το ρίχνω σε ένα φλιτζάνι

Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρεβίθια, ένας θησαυρός στο Μεσογειακό μας πιάτο (Προταση ημέρας: Ρεβιθοκεφτέδες)

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθα...