Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

WINTER IS COMING...5 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπάμε το χειμώνα, συμπεριλαμβανομένου τα ατελείωτα φλιτζάνια ζεστής σοκολάτας, απολαμβάνοντας τις χειμωνιάτικες διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους μας, καθως τα παιχνίδια με το καταλευκο χιόνι!
Δυστυχώς όμως, μαζί με όλη τη χειμερινή διασκέδαση έρχονται μερικά μειονεκτήματα. Οι πιο σύντομες μέρες σημαίνουν λιγότερη έκθεση στο φως του ήλιου, η ψυχρή θερμοκρασία σημαίνει λιγότερος χρόνος που δαπανάται σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν λιγότερες επιλογές για φρέσκα προϊόντα στην αγορά των λαχανικών και...αποκτάμε πιο ξηρό δέρμα.
Εκτός από την έκθεση μας σε εξωτερικούς χώρους,ετσι ώστε να αναπνέουμε φρέσκο αέρα μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας εστιαζοντας σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα που είναι γνωστό ότι εξισορροπούν τις επιδράσεις του χειμώνα στο σώμα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μας βοηθά να απορροφάμε και να μεταβολίζουμε βασικά μέταλλα 'οπως το Ασβέστιο, προωθεί την σωστή ανάπτυξη κυττάρων και σκελετού ενώ παράλληλα ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα,
Η απουσία ηλιακού φωτός,δημιουργεί έλλειψη βιταμίνης D της οποίας πάσχουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. προκαλώντας έτσι πτώση των επιπέδων της και συμπτώματα, όπως η μυϊκή αδυναμία, η ανεξήγητη κόπωση και η αδυναμία συγκέντρωσης.
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε οστεομαλακία και ραχίτιδα, δύο μεταβολικές παθήσεις των οστών.
Τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού και το κόκκινο κρέας, είναι καλές πηγές βιταμίνης D. Όσοι όμως, κινδυνεύουν από ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, συστήνεται να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D καθημερινά (10 mg) και ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο. 

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C προσφέρει προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ παράλληλα βοηθά το σώμα μας να αποτοξινωθεί, θρέφει το δέρμα, βοηθά στην επούλωση τραυμάτων,διατηρεί τους χόνδρους τα οστά, και τα δόντια υγιή.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια και όλα τα εσπεριδοειδή, το ρόδι, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι φράουλες, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι πατάτες.

Βιταμίνη Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι οχτώ (Β -Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9 και Β12) και βρίσκονται σε ευρύ φάσμα τροφών ωστε μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής μπορείτε να επιτύχεται επάρκεια.
Η Β12 εχει εξέχουσα θέση κατά τους ψυχρούς μήνες και αυτό γιατί σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά όσους υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπής σε συμπτώματα κατάθλιψης ή εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.
Η βιταμίνη Β12, υπάρχει στο κρέας, το γάλα και το τυρί, και είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και νεύρων.


Σίδηρο

Ο σίδηρος όχι μόνο μας βοηθά να να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό καθ 'όλη τη διάρκεια της "κρύας" εποχής, αλλά βοηθά επίσης στην διατήρηση της ενέργειας μας σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Ο σίδηρος βοηθά επίσης να μεταφέρθεί οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μας, τρέφοντας όλα τα όργανα μας, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν άριστα. Πλούσιες πηγές  σιδήρου είναι το συκώτι, τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια, τα σκούρα λαχανικά και η σοκολάτα.

Ψευδάργυρος

Ένας ακόμη σύμμαχος για το χειμώνα είναι ο Ψευδάργυρος, και αυτό γιατί αποδεδειγμένα συμβάλλει στη προστασία από τους ιούς ενω παράλληλα μειώνει τη διάρκεια των δυσάρεστων συμπτωμάτων σε περίπτωση που αρρωστήσουμε. Αυτή η θετική συμβολή του ψευδαργύρου οφείλεται στο ότι δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα, καταπολεμώντας τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, βοηθώντας την επισκευή των ιστών, εξισορροπώντας τις ορμόνες και υποστηρίζοντας την υγιή ανοσία. Τροφές που συναντάται ο Ψευδάργυρος είναι 
σπανάκι, βόειο κρέας, φασόλια, θαλασσινά, σπόροι κολοκύθας και ξηροί καρποί.


Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρεβίθια, ένας θησαυρός στο Μεσογειακό μας πιάτο (Προταση ημέρας: Ρεβιθοκεφτέδες)

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθα...