Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Σπανάκι, ωμό ή μαγειρεμένο;



Η ιστορία λέει, πως το 700 μ.Χ. ο αυτοκράτορας της Κίνας, δέχθηκε τα φύλλα του σπανακιού ως δώρο από τον βασιλιά του Νεπάλ. Στις μέρες μας το σπανάκι βρίσκεται παντού, υπάρχει στην αγορά όλο τον χρόνο φρέσκο αλλά και καταψυγμένο. Η κατάλληλη εποχή για να είστε σίγουροι οτι θα βρείτε φρέσκο σπανάκι  είναι η άνοιξη (από Μάρτιο έως Μάιο) και το φθινόπωρο (από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο).
Το σπανάκι είναι καλή πηγή μη αιμικού σιδήρου. Δηλαδή ο σίδηρος που περιέχει δεν είναι βιοδιαθέσιμος στον οργανισμό όπως είναι ο σίδηρος που βρίσκουμε σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αυτό οφείλεται, στο ότι το ωμό σπανάκι περιέχει έναν αναστολέα που λέγεται οξαλικό οξύ.
Το οξαλικό οξύ με τη σειρά του, δεσμεύεται με μέταλλα όπως το ασβέστιο και το σίδηρο με αποτέλεσμα τη δυσαπορρόφηση αυτών των μετάλλων.

Κατά το μαγειρεμα μειώνεται η δράση του οξαλικού οξέως , το αποτέλεσμα αυτής
 της αναστολής είναι η αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου, άυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. 
Πιο απλά το μαγειρεμένο σπανάκι παρέχει περισσότερο διαθέσιμο σίδηρο για τον οργανισμό μας.
Επίσης, εκτός απο το σίδηρο και το ασβέστιο, είναι μια τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A,B,C, σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ.

Οι συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σιδήρου σε ενήλικους άντρες είναι
 8 mg σίδηρο/ ημέρα, 
Ενώ για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι 18 mg (οι έγκυες χρειάζονται 27 mg)

Ωμό σπανάκι(1 φλυτζ) : Σίδηρος (mg) 0,8/ Ασβέστιο (mg) 30
Μαγ/νο σπανάκι(1 φλιτζ): Σίδηρος (mg) 6,5  /Ασβέστιο (mg) 245



Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρεβίθια, ένας θησαυρός στο Μεσογειακό μας πιάτο (Προταση ημέρας: Ρεβιθοκεφτέδες)

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθα...