Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Μπισκότα βρώμης με μέλι-μπανάνα-ταχίνι-κανέλα-κράνμπερι- κουρκουμά


Τα μπισκότα βρώμης είναι μια πιο υγιεινή εκδοχή γλυκίσματος, ενώ μπορεί να συνοδεύσει άνετα το πρωινό μας καφέ. Η συγκεκριμένη συνταγή επειδή περιέχει και ασπράδι αυγού είναι καλή πηγή  πρωτείνης και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν προ-αγωνιστικό σνακ.
Υλικά:
2φλ βρώμη (250γρ.)
50γρ σκόνη αμυγδάλου ή αν δεν έχετε προσθέστε άλλα 50γρ βρώμη
1 ώριμη μπανάνα
2 ασπράδια αυγού
2 κ.σ ταχίνι
2 κ.σ μέλι
Χυμό απο 1 πορτοκάλι
100γρ ξηρούς καρπούς
50γρ κρανμπερι
1 κ.γλ ξύσμα πορτοκαλιού ή 1 βανίλια
1 κ.γλ κανέλα 
1/4 κ.γλ κουρκουμά 
1/5 κ.γλ αλάτι
1 κ.γλ σόδα 
1 κ.γλ μπέικιν

Εκτέλεση: 

Περνάμε στο μούλτι τη μπανάνα το χυμό το μέλι και το ταχίνι στη συνέχεια προθέτουμε τα μπαχαρικά τη σόδα το μπέικιν και μετά τους ξηρούς καρπούς με τα κρανμπερι . Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με το 1/5 κ.γλ αλάτι κ προσθέτουμε εναλλαξ τη βρώμη ( και τη σκόνη αμυγδάλου) με τα πολτοποιημένα υλικά. Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί αργα και φτιαχνουμε μικρές μπαλίτσες που τις πιεζουμε ωστε να αποκτήσουν το σχήμα μπισκότου. 
Τα ψήνουμε στους 180 για 10-15 λεπτά.

Ωφέλη του ταχινιού


Το ταχίνι, είναι μια υπερτροφή, είναι πλούσιο σε Ασβέστιο (δεν είναι τυχαίο που συστήνεται σε περιόδους νηστείας), σε Μαγνήσιο, Φώσφορο, Σίδηρο, Φυλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το σακχαρώδη διαβήτη καθώς και κάποιεςμορφές καρκίνου. Καταπολεμά επίσης, το σχηματισμό ελεύθερων ριζών, οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού. Συνδράμει στη πρόληψη της αθηροσκλήρωσης. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό και εξυπηρετεί στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 

Ωφέλη των κρανμπερι:

Τα κράνμπερι όπως και όλα Berries φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες,  ένας παραπάνω λόγος προτίμησης είναι οτι τα κρανμπερι προστατεύουν από τον καρκίνο, ενισχύουν την καρδιά και προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ωφέλη του κουρκουμά:


 Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό που έχει ο κουρκουμάς. Είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης έχει ερευνηθεί η ιδιότητα της κουρκουμίνης να αυξάνει τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών του εγκεφάλου πουτα μειωμένα τους επίπεδα σχετίζονται με τη κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.



Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
MSc στα Μεταβολικά Nοσήματα Oστών 
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Pilates Mat & Props Instructor, Flowbility Instructor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρεβίθια, ένας θησαυρός στο Μεσογειακό μας πιάτο (Προταση ημέρας: Ρεβιθοκεφτέδες)

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθα...