Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Η κυριότερη πηγή ασβεστίου είναι το γάλα και τα προϊόντα του





Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί αποτελούν κύριες πηγές ασβεστίου, ριβοφλαβίνης, πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12 καθώς και πηγές βιταμινών Α και D (σε περίπτωση εμπλουτισμού). Το ασβέστιο του γάλακτος είναι πιο εύκολα αξιοποιήσιμο απο τον οργανισμό,λόγω σύστασης και μορφής. Συνιστάται, ανάλογα το εκάστοτε διατροφικό πλάνο,η προτεινόμενη ποσότητα  ασβεστίου σε μερίδες, να λαμβάνεται στο μεγαλύτερο της μέρος από την πρόσληψη γάλακτος, κυρίως όσον αφορά τα παιδιά, τους εφήβους και τις γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου μέσω γάλατος και γαλακτοκομικών που είναι απαραίτητη για παιδία, εφήβους κι ενήλικες είναι η εξής:


Τί εννοούμε μερίδα:
1 Ισοδύναμο μερίδας ισούται με 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα ή γιαούρτι ή 45 γρ. τυρί


Επίσης 1 ποτήρι γάλα παρέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό με:
  • §  150γρ. γιαούρτι
  • §  30γρ. παρμεζάνα, γραβιέρα
  • §  40γρ. Gouda, Edam, κεφαλοτύρι
  • §  70γρ. τυρί φέτα
  • §  2,5 φλιτζάνια μπρόκολο, βρασμένο
  • §  2 φλιτζάνια βρασμένα όσπρια φασόλια
  • §  120γρ. αμύγδαλα
  • §  7 φλιτζάνια βρασμένο σπανάκι
Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
με μεταπτυχιακο τιτλο σπουδών στα
Μεταβολικά νοσήματα οστών
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρεβίθια, ένας θησαυρός στο Μεσογειακό μας πιάτο (Προταση ημέρας: Ρεβιθοκεφτέδες)

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθα...