Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Pilates και Οστεοπόρωση

Μέθοδος Pilates

Το pilates είναι μια μέθοδος ασκήσεων σώματος που εκτελείται σε στρώμα, χρησιμοποιώντας μόνο  το βάρος του σώματος ή ήπια επιβάρυνση από διάφορα όργανα όπως Pilates ball,foam roller, pilates ring κ.α. Περιέχει μία ποικιλία ασκήσεων που επιτρέπουν στο σώμα να αντιστέκεται σε βάρη και πίεση και μπορούν να ενισχύσουν το χτίσιμο των οστών.
Κύριος στόχος των ασκήσεων είναι η ευθυγράμμιση του σώματος (διόρθωση μυϊκών ανισορροπιών όπως κύφωση, διόρθωση στάσης κ.τ.λ.) και ενδυνάμωση των οστών μέσα από ασκήσεις φόρτισης των αρθρώσεων και όλων των μυϊκών ομάδων. Ενισχύει, την ισορροπία, βελτιώνει τη στάση σώματος καθώς και την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Το ασκησιολόγιο αυτό επιτυγχανει καλύτερη οστική μάζα στους νέους, και στους ενήλικες να διατηρήσουν υγιή οστά, επιβραδύνοντας τη μείωση της οστικής πυκνότητας σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Το Pilates, επιμηκύνει τη σπονδυλική στήλη, την ευθυγραμμίζει με τη λεκάνη, τα ισχία, τα πόδια, τους ώμους και το κεφάλι ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει τους μύες με ισορροπημένο τρόπο, ώστε να διατηρείται η σωστή στάση του σώματος. 
Μεγάλο ποσοστό ατόμων με οστεοπόρωση, υποφέρουν και από κύφωση της πλάτης. Η λάθος στάση του σώματός δημιουργεί άλγη  λόγω ανισσοροπίας σώματος. Όταν οι μύες τεντώνουν και δυναμώνουν στα σωστά σημεία, όπως γίνεται στο Pilates, υπάρχει καλύτερος συντονισμός και ισορροπία. Έτσι το σώμα υποστηρίζεται καλύτερα, διατηρώντας ευκολότερα μια όρθια ισορροπημένη και σωστή θέση, μειώνοντας το κίνδυνο κατάγματος.

Για να είναι ασφαλής η μέθοδος Pilates σε άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση, ο εκπαιδευτής Pilates θα πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις γύρω από την οστεοπόρωση και να γνωρίζει τις προφυλάξεις που ισχύουν για τους πελάτες με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα.

Ταλαμάγκα Θεανώ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
με μεταπτυχιακο τιτλο σπουδών στα
Μεταβολικά νοσήματα οστών
της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρεβίθια, ένας θησαυρός στο Μεσογειακό μας πιάτο (Προταση ημέρας: Ρεβιθοκεφτέδες)

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού ήταν γνωστή από αρχαιοτάτους χρόνους στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Το κέντρο καταγωγής βρίσκεται πιθα...